Monday, July 19, 2010

妙談壓力測試

(Apple Daily, 19.7.2010)

「壓力測試」,來自雞腸文stress test,相信大家呢排都聽唔少呢個名詞。原因係歐洲銀行,依家做緊壓力測試,今個禮拜五放榜。

銀行壓力測試同普通測試分別邊?就係壓力測試中會拋未來可能發生事出來,之後睇究竟會對被測試單位有咩影響。例如,若西班牙樓市續大跌,出現人唔還按揭,咁究竟銀行資本頂唔頂得順?若結果欠佳,就要先練好氣,因要周圍走,周街撲水。

不過講真,你估銀行真係唔知自己會點咩?相信一早就知自己放榜後要唔要周圍撲。若係咁,相信大家會話:「佢知放榜後要周圍撲話,就應該依家練定氣先,到時撲都撲得比人快!」理應係,但依家已操練話,就實俾人話你:「啊!你即係肥硬啦!」所以就算壓力測試已「心照」會衰,都係等放榜先,所有父母官要你預先準備、操練,唔係用來準備,係用來顯示對放榜成績信心。你愈冇心做準備,就愈係信心表現,費事影響半年期業績及花紅,開心先!

原來除歐洲外,周末我特區都來次壓力測試。但唔係銀行,而係有50位應屆會考生同佢家長,參加模擬放榜活動。孫柏文一睇單新聞就諗,點模擬呢?主辦機構向各人派發模擬成績單,咁係咪派張30分成績單,就模擬自己將消息放上blog或facebook後,練定把懶謙虛聲接聽姨媽、姑姐電話?

又或收到張十幾分模擬成績單後,練定點樣全港十八區一日遊?如果練氣、練跑練得太落力,會否引來一齊玩模擬放榜家長問點解你咁投入?所以我建議所有想有日做歐洲銀行員工應屆會考生,都係同銀行家一樣,你愈冇心做準備,就愈係信心表現,費事影響剩餘暑假時間及零用錢,開心先!

講起銀行同後生仔女,就唔可以唔講呢排國際金融圈中,最多人想解謎。銀行同後生仔女有好多共通點,第一,例如好多時都好短視,一個就因放債後頭一年冇事,出到靚業績,就可即袋花紅,唔理之後有冇壞帳。另一個就年輕,未夠成熟諗長遠。第二,就係佢都受群體壓力,互相影響。好當然唔驚,但當衰發生,就要快速截停惡習傳播。例如(外國),若有學生自殺,傳媒會盡量低調報道,因唔知會唔會有樣學樣。跟住就家長、社工睇實班小朋友,一見擒窗、買炭,即刻阻止。

咁呢排最多人想解金融謎係乜?就係內地銀行究竟透過財技產品,底放多幾多債。聽評級機構惠譽話,佢愈查,銀行愈唔講。債可以底原因,係理論上當存戶買產品,錢係唔經銀行手,而會直接俾要資金單位、公司。以前外國銀行都做唔少。但原來出事,銀行要上身幫走數單位還,一旦資不抵債,銀行倒閉,就變成金融海嘯。原來金融海嘯前,內地銀行好少賣呢財技產品,但可能傳媒大肆渲染,內地銀行依家有樣學樣。作為一個經常寫海嘯事件傳媒工作者,我對唔住呀!希望父母官睇實呀!內地銀行自殺呀!

作者為前石油業證券分析員,視股市為終身學習場所,不斷交學費。

No comments: