Wednesday, May 12, 2010

歐央行焚毀歐元

孫柏文 - 獅子山學會研究部總監,AM730(投資M35-大明燈,2010.5.12)

上周三,孫柏文已經寫咗篇題為「歐央行瘋了!」嘅文。我喺篇文裡面不斷強調,歐元呢樣嘢由八十年代學術討論開始,到千禧年代落實,一路以來都被視為西德馬克的延續。

如果你係位八十後讀者,唔好話馬克係乜,分分鐘會問我:「點解『德』前要加個『西』?」所以,今日都要解釋吓當年嘅西德馬克有幾勁。

故事起源喺第一次世界大戰。1918年德國投降,被迫賠巨款俾戰勝國。因政府除咗還黃金俾其他國家,就冇錢做其他嘢,所以為應付出糧俾公務員等開支,德國政府開始印銀紙照用。

到1924年,通脹差到啲面額有十幾個零嘅鈔票,都係俾人用來火燒取暖,因已冇晒價值。所有儲蓄化為烏有,經濟因價格不穩,令返工和投資等活動停頓而崩 潰,國家大亂,令嗰啲話自己係「強政勵治」嘅人上台,亦即係希特拉。希特拉上台,最後令德國人民捲入戰爭中。母親失去丈夫、孩子,德國喺第二次世界大戰 後,仲要被分裂,最後成為東、西德兩國。

走自由主義嘅西德,人民達成共識,迫政客唔可以貪一時政治之快,做民粹嘢,最後令制度崩潰,瘋人上台。至於貨幣價值嘅穩定,亦成管治基石,唔可以話經濟唔好,就將貨幣貶值,增加出口。

題外話,特區政客不論直選或功能組別,都係會攞本經濟教科書出來,跟住話:「貨幣貶值好!能推動經濟!」佢哋係歐洲級政客,不過係南歐嗰隻。如果香港民粹政客係希臘人,仲唔係企喺攝影機前、暴徒最前線,「要求」「公義」?火燒銀行職員?你估會好似德國政客咁,要政府量入為出?

所以德國喺二戰後,貨幣穩定嘅教訓,可以話係每個屋企用自己啲小朋友嘅血同命換返嚟,效果係成為國際投資者信賴嘅貨幣。故事的另一教訓係,經濟唔好,都只係食少啲,貨幣不穩係會大規模死人。

到千禧年,歐元面世,大家就假設係馬克嘅延續。試諗吓,如果德國人透過選舉、公投,都能接受放棄馬克,改用歐元,歐元都應該係OK嘅。

點知,到2010年嘅今天,歐元真係應驗咗佛利民十年前嘅預測。佛爺當年話,歐元捱唔過歐洲第一個大衰退,理由係歐央行頂唔順南歐國用貶值減債嘅要求,令德國放棄歐元,或歐央行揸正來做,令南歐國退出。

今時今日,歐洲用緊咁多招,招招都係得一個後果,就係歐元貶值。所以都係繼續沽歐元!因歐元唔係馬克。

作者為前石油業證券分析員,視股市為終身學習場所,不斷交學費。

No comments: